Kome je do morala u politici, neka ide u NSPM

Srbi i rakija koja ubija

Komentari (23) COMMENTS_ARE_CLOSED
1 ponedeljak, 04 april 2011 22:41
Milko Grbović
Opet idem ispred vremena. Još davno sam napisao Rugalicu o rakiji", po ugledu na Simovićevu "Rugalicu o vinu"

RUGALICA O RAKIJI

Ako smo onom Karingtonu i Mikelisu
s ovakvom brljom pravili lumperajku,
ma šta god nam mislili, i šta god hteli su
dobro nam nisu sve majku - kroz majku.

Cugnem, pa razumem onoga Ovena lorda
kad šapne na uvo sabratu Stoltenbergu:
-Ovo bre nije narod, ma to je jedna horda,
s ovakvom brljom ne’jde se ni pod čergu!

Koji student pred ispit sa ovim podiže ego
ima da bude srećan ako kane i petica
a ženska s kojom je tako nakvašen lego
kraj njega živog ostaje poštena kao svetica.

Ako smo sa ovim zađevice svoje gasili
nismo se mnogo isklali,baš smo se lepo izmirili,
ako su nam se sporcmeni u ovu brlju kvasili
dobro da su ikako i preko centra privirili.
Preporuke:
0
0
2 ponedeljak, 04 april 2011 23:01
,,,
Boze mili, nikad necu shvatiti 'ljude' koji rade ovakve stvari... Pa kad ste vec dovoljno neljudi da prodate dusu, onda je prodajte malo skuplje. Budite barem dobri kapitalisti. Sebi uprljati obraz ovako niskim i blatnjavim stvarima je krajnje nedostosanstvo. A valjda je to i cilj. Vlaljda je ovakvo necovestvo 'visa' klasa necovestva. Valjda u pojedinim razvratnim umovima ovo predstavlja nesto... ni sa cisto ekonomskoh gledista covek ne moze razumeti.. Ovim pokazujete da ne vredite nista, a investirati ovoliko truda radi neceg bezvrednog (sebe), je valjda krajnje ne-ekonomisno...
A i bolje sto ne razumem, jer istinski razumeti bi znacilo biti kao oni. Neka hvala, ne zelim da znam.
Preporuke:
0
0
3 utorak, 05 april 2011 00:02
pecem rakiju
litar dobre rakije ne moze da bude ispod 500din, svi koji kupuju nesto jeftinije od toga (svesno?) stavljaju glavu u torbu.
Preporuke:
0
0
4 utorak, 05 april 2011 00:06
Stradija
Jedno poređenje sa stanjem u Rusiji sredinom 90-tih kada se umiralo u velikom broju zbog loše votke,sa današnjim opštim stanjem u Stra,Srbiji,ali Rusi su se koliko toliko izvukli iz te kaljuge.
Preporuke:
0
0
5 utorak, 05 april 2011 01:16
neko iz mase
Jednostavna metoda, koja se inače koristi pri proizvodnji rakije, jeste da kada rakija iscuri iz kazana prvo dospe u posudu(flašu) gde će teži metilalkohol ostati na dnu a lakši etil alkohol preliti iz flaše. Kada se flaša napuni metil alkoholom, isti se prosipa.
Svaki proizvođač zna za ovaj postupak, tako da svako ko flašira otrovni metil alkohol svesno(sa predumišljajem)čini zločin, ništa manje težak i sa ništa drugačijim viđenjem žrtve od masovnog ubice. Hladnokrvno i bez savesti.
Preporuke:
0
0
6 utorak, 05 april 2011 01:28
Senka
Ovo su stravicni podaci. Pa zar ljudi na starom evropskom kontinentu nisu zavredili vecu paznju od vlasti koju su sami izabrali da se ovakve stvari ne dogadjaju? Pa cak i drogerasi imaju bolju zastitu u vecini zemalja nego ljudi u Srbiji.
Preporuke:
0
0
7 utorak, 05 april 2011 01:51
Pera iz solitera
iz aviona se vidi da je g. Tosic antialkoholicar. ali tacno je da ima svakakve rakije. a bogami ima svakakve i hrane i prehrambenih proizvoda.
Preporuke:
0
0
8 utorak, 05 april 2011 02:32
Ultravisitor
Kako inace uBediti domacine da im rakija nije sigurna i da moraju staviti katance na kazane i od sutra piti rakiju evropskih proizvodjaca. Za sve probleme u drustvu kriva je vlast, a vlast u Srbiji je kriminalna. Provizija koju pajaci iz vlasti dobijaju da zatupljuju narod preko kontrolisanih medija kojima upravljaju isti pajaci je basnoslovna. Pajaci su prodali sve, ostali su jos vasi zivoti.
Preporuke:
0
0
9 utorak, 05 april 2011 11:09
Vladimir
Rakija je vrhunsko alkoholno piće i ja je pijem jer volim njen ukus, volim vrelinu koja mi se spušta niz grudi, volim miris, boju, gustinu i blago maženje želuca koje izaziva.
Onaj ko uživa dok pije zna šta hoću da kažem.
Onaj ko pije da se napije može da pije i čist alkohol, otrov, šta god...
Onaj ko ne pije, ne može ni da razume, pa ne treba ni da piše.
Preporuke:
0
0
10 utorak, 05 april 2011 12:18
@@
Situacija nije crna ili bela kako autor pokušava da nam predstavi , stotine ljudi peče rakiju , koja je potpuno tehnološki u okviru standarda , nisu registrovani iz raznoraznih razloga a često je prodaju ispod svake cene. Neko je peče da ne bi bacio voće , ima kazan , drva a kada treba da dobije nekakvu finansijsku satisfakciju suočava se sa kojekakvim zozama od sto dinara. S druge strane velike firme-industrija , "peče"rakiju pretežno razvodnjavajući industrijski etil alkohol dobijen u šećeranama , špiritanama itd i dodajući veštačke arome .Ima naravno i "bizmismena"ali se to u krugovima inspekcije , struke i konzumenata veoma dobro zna. Ima priča koja kaže "vino ,sine može i od grožđa da se pravi".Nabacah ponešto samo da ukažem na dubinu problematike.
Preporuke:
0
0
11 utorak, 05 april 2011 13:46
Mile tranzicija
Mi se nalazimo u tranziciji sto ce kazti ni na nebu ni na zemlji.A tranzicija je vreme izmedju Kurte i Murte.
Preporuke:
0
0
12 utorak, 05 april 2011 15:06
Sonja
Rakija BRLJA i političko BRLJANJE su naši nacionalni brendovi!
Preporuke:
0
0
13 utorak, 05 april 2011 15:53
Jasna Simonović
"Odakle metanol šeta po Srbiji"!?

Baš kao predsednik Advokatske komore šeta po Hagu dok nedisciplinovani (blaga reč!) advokati seju smeće po sudovima, legalne poslove po "beogradskim legalama", a tužilaštvo igra baba-roge bez takta venecijanera...tako nekako...

Dobar tekst!
A zašto da "odelo" bude briga za "gradjanina" koga nije briga za svoj život, pa čak nije u stanju ni da "pojede sebe ružnog" i ....naravno zalije etanolom!
Preporuke:
0
0
14 utorak, 05 april 2011 17:39
Beli Orao
Rakija kao i sve u životu mora da se peče pošteno.
Voće mora da bude besprekorno čisto tj. ono što se jede od njega se peče i rakija, a ne svakojako đubre. Koštice se obavezno vade, a jabuka se melje. Zna se šta je loza, a šta komova.
Kad voće prevri, skida se kolač i baca. Počinje se sa pečenjem. Prvih 10% se baca. To je metanol (seljak kaže- kako da bacim ono najjače. Baci to je najotrovnije.)Vadi se takozvano srce rakije tj. peče se do oko 12 gradi(h2.5 su stepeni, procenti kako ko voli), onda počinje da teče patoka.
Tada se prestaje. To se isto radi i sa prepekom, a jačina rakije se reguliše destilisanom vodom koju možete sami napraviti ili je kupiti, ako ne želite da trošite drva.
Rakije može da se služi bela ili da se drži u buretu 40 dana, a onda da se flašira. Bure može da se inscenira i sa drvcetom, hrasta, duda ili bagrema.
Živeli.
P.S.
Ima još po neka finesa, ali o tome drugi put.
Gospodin koji navodi cenu je u pravu. O dunji, kajsiji, kruški i da ne govorimo.
Preporuke:
0
0
15 utorak, 05 april 2011 20:49
Milko Grbović
Beli Orle,da u mom kraji neko nekom ponudi rakiju od 12 gradi,opevali bi ga.
Ništa ispod 18.
Malo ko zna da viljamovka nije najpogodnija kruška za rakiju.Nego one sitne,nekalemljene.Njih moraš da prepečeš,prva tura je preslaba, i onda ta prepečenica izađe barem 22 grada,najčešće 23-24. Svaki doktor kaže da je to najbolji lek za sve, želudac,srce itd. Ali samo po čašica,naštesrca ujutru.

I, kad već objašnjavamo tu tehnologiju,da kažemo da rakija ne toči pravo u neki lonac,nego se na sred lonca postavi čaša.I,iz "lule" toči tanak mlaz u čašu,na čijem dnu ostaje taj teški, otrovni alkohol, a rakija preliva preko čaše.

I još da kažem da je u brdskim i psasivnijim krajevima pečenje rakije bolji ugođaj nego u nižim. Jer,u pitomom kraju šljiva zri u avgustu,džibra brzo nadođe i peče se već u jesen, kad ima još dosta radova. A po brdima se bere kasnije,pa zbog hladnijeg vremena,nadođe sporije,tek oko nove godine,kad se ne radi ništa,a stigli pršuta i kiseli kupus.Pa pečenje postaje poselo.
Preporuke:
0
0
16 sreda, 06 april 2011 12:34
Ceca Lazinica
@ Beli orao Zašto se skida kolač i baca?
Preporuke:
0
0
17 sreda, 06 april 2011 14:51
Jasna Simonović
"Methanol has a high toxicity in humans. If ingested, as little as 10 mL can cause permanent blindness by destruction of the optic nerve and 30 mL is potentially fatal, although a fatal dose is typically 100–125 mL. Toxic effects take hours to start and effective antidotes can often prevent permanent damage."
"The initial symptoms of methanol intoxication include central nervous system depression, headache, dizziness, nausea, lack of coordination, confusion, and with sufficiently large doses, unconsciousness and death. The initial symptoms of methanol exposure are usually less severe than the symptoms resulting from the ingestion of a similar quantity of ethanol. Once the initial symptoms have passed, a second set of symptoms arises, 10 to as many as 30 hours after the initial exposure to methanol, including blurring or complete loss of vision and acidosis. These symptoms result from the accumulation of toxic levels of formate in the bloodstream, and may progress to death."
Preporuke:
0
0
18 sreda, 06 april 2011 14:57
Beli Orao
@Mirko Grbović. Možda sam se loše izrazio. Znači 12 gradi se odnosi na momenat kada se prekida pečenje(destilacija), odnosno kada počinje da curi patoka. Na početku destilacije je gradacija daleko veća tako da je i ukupna gradacija veća i prvi(oko 18 grad) i drugi put(25-27 grad). Onda se dodaje destilisana voda. Gradacija zavisi od voćke (grožđe daje najjaču, pa šljiva...).
Rakija od 12 gradi se ne služi ni neprijatelju. Inače znam da se u Vašem kraju ranije nije rakija prepicala, a sada da. Nadam se da sam sad malo bolje opisao.
@Ceca Lazanica. Kolač se baca jer je u kolaču sva prljavština koja postoji. Sve izlazi na vrh.
Može da se napravi jedan trik, naročito sa jabukom. Stavi se pre vrenja na izmlevenu jabuku čista gaza i na taj način se napravi manji kolač i dobije se nešto više pića. A sledeći put ćete morati da častite za dalju priču(malo šale nije na odmet).
Preporuke:
0
0
19 sreda, 06 april 2011 15:34
Milko Grbović
Beli Orao:
@Mirko Grbović. Možda sam se loše izrazio


Zapravo, greška u izražavljnju nije vezana za rakiju, nego za moje ime.
Jadni Đurovski se badava mučio da ga proslavi.

A moja pesnička slava sporo napreduje, pošto nisam nastupao u rijalitima poput Jamsine Ane recimo.

Da se vratimo na rakiju:
U mom kraju se od šljive pravio «prijepek» u zavinosti od situacije, ali od kruške uvek.

A za taj kolač prvi put čujem. Takođe, nije mi jasno ni to sa jabukom, da li je staviš u džibru?
Preporuke:
0
0
20 sreda, 06 april 2011 18:55
znanje na poklon
14 utorak, 05 april 2011 17:39 Beli Orao
"Rakija kao i sve u životu mora da se peče pošteno.
Voće mora da bude besprekorno čisto
..."

Ovo je najbolji i najkorisniji komentar koji sam pročitao. Hvala Vam. Napravite sajt, prenosite svoje znanje drugima, dajte savete i tako činite dobro.
Preporuke:
0
0
21 sreda, 06 april 2011 21:50
Beli Orao
@Milko Grbivić. Slovo "r" mi se omaklo. Milko pratim Vaše ili Tvoje komentare. Kolač je ono gore na vrhu. Treba da se baca, mada ga neki ne bacaju. Samo kini tu pokoricu dok ne naiđeš na čito.
Što se tiče gaze stavlja se na voćku pre vrenja. Tako se kolač smanjuje. Tako radi moj strikan u ZG. Ja lično volim bez gaze.

@znanje na poklon. Dragi prijatelju, upravo sam se vratio sa lepog sastanka, ali Vaš kompliment mi je ulepšao veče i ulepšao 06.april. Hvala. Voleo bih da popijemo jednu jabuku-dunju.
Preporuke:
0
0
22 četvrtak, 07 april 2011 12:14
R.Tošić
Zahvaljujem se na komentarima, a posebno ovim poslednjim zbog kojih je ovaj sumorni tekst završio sa optimizmom.Rakija treba da se peče kao što nam Beli Orao lijepo reče.
Preporuke:
0
0
23 četvrtak, 07 april 2011 22:36
Milko Grbović
Pozdrav Beli orle i ostali.
Preporuke:
0
0

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner